Wednesday, October 26, 2011

Wordless Wednesday


Copy from facebook.

Thanks for dropping in!;-)

Monday, October 24, 2011

Shopping bila Daddy tiada, banyak beda nya :p

Aku tengah duk layan citer Soffiya episod2 yang last week, sibaik la aku ingat nk rekod, bagus jugak ade PVR ni, xde la tergantung citer2 yang aku follow. Hahahaha, macam penting beno ikut drama bersiri ni. ekekeke
Lagipun citer ni start betul2 time waktu maghrib, abis lak ngam2 nk masuk waktu isyak. Melampau kan.
Maka inilah guna PVR tu, laki tak bising, aku pun leh tengok citer ni ulang2 dengan tenang, kalau tetiba macam x dengar Ilyas cakap ape, leh aku rewind balik. ehehehehe.....


Di atas adalah intro yang tiada kaitan dengan entri aku. ehehehe, tak tahu kenapa tetiba nk citer pasal Soffiya ni. Tp aku mmg emo giler tengok si Fiona tuh. Ilyas punya lah baikkkkkkk, boleh ko perangai setan kat belakang laki ko sendiri, haiiihhh.... Asal la si Muiz tu tak bunuh terus sampai mati minah tu.
Ok, aku sakit hati!

Sekali lagi perenggan kedua yang tiada kaitan ngan entri aku. ehehehe....

Oklah, meh nk citer pengalaman bershopping dengan Aliya tanpa kehadiran Daddy. ehehehe....
Daddy Aliya mmg sekeras2nya MENGHALANG, tp aku kan penggoda yang tegar, maka mencair la laki aku bila dipersembahkan dengan pelbagai ayat2 manis dari isteri yang jauh di mata dekat di hati ni. Gituuuewww.... mau tips??? Boleh PM yee. ekekekeke. Aku tahu korang lagi super-duper hebat. :p

Kata Yuna, "kerana setiap gambar ade lagu".... tapi aku tak reti nak nyanyi2 ni, auratttt....;-)...
Maka aku bercerita melalui gambar sahaja yeee....




Mula2, kereta haruslah berkilat-bercahaya memancar2 di atas jalan raya, ini bagi mengelakkan pelbagai tuduhan liar daripada pemandu2 lain, contoh "pemalas sungguh pompuan ni, kete itam dah jadi kaler kelabu". Maka operasi gotong-royong membawa berkat membersihkan kereta berlangsung dekat garaj depan umah aku yang dikepalai oleh semek sepet seperti dalam gambar di atas. Kereta belum basah dia dah abis satu badan berjeruk (read basah lencun).


Aku xde can nk pegang getah paip tu, queen control sungguh semek ni. Aku rampas  je memang mengamuk guling2 la, dari nak membasuh setengah jam, tertunda kepada sejam. Daddy jangan bising kat mommy ye kalau bil air tetiba terlebih banyak 8 inggit dari bulan lepas, suh semek kecik ni yang bayar.


Merata2 di simbahnya, time aku panggil nk snap gambar dia, terus air tu di hala ke aku. Terkejut mak! Bukan ape, kang kami sume berjeruk cane nk masuk umah, dah la luar umah pun basah, dalam umah x kan nk basah sekali kottt.... Maka aku membasuh kereta adalah sangat berhemah, baju hanya terkena percikan air sahaja, tidak seperti semek di atas.




Notti sungguh la semek ni, turn makcu lak kena kacau. Makcu mmg dah separuh berjeruk.


Ok, time untuk berjangok (read cantik2, lawa2, cute2, senonoh dll). Semek ni dah penat main air, merengek2 nk tido, tp aku bo-layan, saje nk biarkan dia tido dalam kete, selesa perjalanan aku nanti klu xde tangan ke 3 dan 4 pegang stereng sama ngan aku.

Lepas sume dah siap, maka kami pun bergerak la ke Bandaraya Pesisir Air.
Aliya ngan Makcu duk belakang, baru sampai kat stesen Petronas Q-Ber cyber city, 2-2 dah lentok. ehehehe..

Aku sampai bandaraya terus terjah Giant, dalam kepala aku kat sini je satu2 nye tempat yang paling sesuai aku nk bawak Aliya. Aliya leh main kat playground dan aku leh shopping.
Mula2 kami terjah kedai makan dulu. Sume macam dah kelaparan, kekurangan tenaga, maka perut perlu di isi agar kehadiran glukosa akan diproses oleh insulin dan menukarkannya kepada tenaga. Gituuu, harap2nya betul la fakta aku ni, ekekekeke.



Kami lunch at Pizza Hut, Giant. Sebelum masuk kedai makan, haruslah upah semek ni ngan sedikit 'buah tangan' agar dapat menghidupkan suasana yang aman dan tenang ketika mengunyah spaghetti 40 kali sebelum telan. Sambil2 Aliya duk main2 tu, aku suap la sup ayam kat dia, xsedar hampir satu mangkuk tu Aliya sorang. Dah itu je yang dia nk makan, yang lain sume dia cakap 'moh' aka xmboh (read tidak mahu).

Kalau Daddy ade, sure xmo makan sini, fast-food is a no-no-no. Mesti ajak pegi Alias Mat Binjai. Tapi sha suka je makan situ pun. ;-)


Selesai makan, di sinilah tempat yang mula2 kami tuju. Sambil2 tu aku gilir2 ngan makcu Aliya pergi solat zohor. Bagi peluang kat Aliya main puas2. Tapi yang geram Giant dah meniaga pulak skang, dulu ikut la nak main 8 jam pun mende alah gerak2 yang ade music ni, tp skrang dh kena beli token. Satu token = RM1.
Boleh la main dalam 2 min kot. Kalau nk main sepuluh minit mommy kena tukar 5 token. Kalau 20 min? 30 min? sejam????? Ni baru hari ni, xkan lepas ni dah xmo datang lagi kan kan kan?




Game lain pun ade, glider, seesaw (eh, macam xde jee, x pasan la), game tembak2. Tp tu la, risau lak aku lepaskan Aliya main2 kat situ, ramai ngat budak2 besar duk lari2, kang dilanggarnye Aliya, x pasal2 kan. Tak kurang jugak kapel (read couple) yang duk tenet dekat situ, x faham aku, kang kata tak 'bertamadun' korang mengamuk. Sah2 yang ade kat situ mak-pak yang bawak anak, kalau ye pun dh mmg xde kemaluan at least respek la kat kami2 yang dewasa ni. :p

Lepas dah sejam lebih main kat situ, aku cadang nk gi beli barang sket. Rasa macam kejap la pulak, tp tengok jam dah sejam lebih. ehehe

Kalau Daddy ade, sure xleh lepak lelama kat situ, "jom-jom, lewat ni, kang x sempat tengok bola malam ni"... gituueeewww..... ekekeke


Masuk Giant hampir setiap pelusuk rak, aku lalu dan aku benti. Aku siap bagi Aliya try meja cute ni, nak aje aku belikan untuk dia, tp memikirkan "tunggu time Daddy ade sekali lah yee", maka dibatalkan senarai yang mmg xde dalam list tu.

Kami pusing2 lagi, lepak lama2, belek itu, belek ini. Seronokkkkk, Aliya pun sporting jeeee teman mommy shopping.

Kalau Daddy ade, mesti xleh lepak lama2, belek sume2 barang walaupun bukan nk beli pun. "x yah la tengok, bukan nk beli pun". 



Siap leh main2 lagi, masukkan Aliya dalam troli dan Aliya redha jeee... Siyes, aku ngan makcu mmg dh x larat nak main kejar2 ngan Aliya dalam tu. Seronokkkkk je dia berlari2 dalam tu, macam Ini kedai bapak saya, sila lah datang bermain di sini. 

Kalau Daddy ade, "jangan la wak gitu ke Aliya, sian ke dia, sakit belakang tu, meh Daddy dukung Aliya". 







Antara barang2 yang aku beli, since kakak aku datang dan duk kat umah aku sementara ni, maka aku tambah la sket koleksi bantal kat umah ni. Harap2 selesa la mereka tido ngan bantal baru tu. ekekeke


Tak lupa jugak buah tangan lagi untuk Aliya. Menambahkan bilangan mainan yang akan bersepah2 kat hall umah aku ni. Mommy bising2 sbb barang sepah2 pun tetap duk beli jugak. Sian Aliya asyik duk main mainan samaaa jee.. ;-)


Mengekek-ngekek Aliya gelak bila mak cu letak orang patung tu atas glider, bila patung tu menggelusur jatuh, gelak Aliya tengok. Seronok jeee tengok anak puas hati main mainan yang mommy beli. 

Kalau Daddy ade, sure kena tapis halus2 gituuu masa nk beli.... "eh, mende kecik2 ni kang Aliya masuk mulut, telan nanti, bahaya tu. Cari mainan lain la".


To: Daddy
Jangan kecik hati tau, kami bergurau sahaja. Kami sebenarnya seronok lagi kalau Daddy ade sekali, boleh tambah lagi senarai shopping kami tu. ehehehe


Thanks for dropping in!;-)



Saturday, October 22, 2011

Love and Appreciate

Mari kita berpuitis di hari minggu. Terbaca dekat facebook tadi, macam menarik, so nak share kat sini lah. ;-)





mode : menghitung hari yang tinggal beberapa puluh jam je lagi sebelum dapat menatap wajah si dia. Aduhai...bersabar la Syahada.



maaf lah ye kawan2 ku yang cantik jelita semuanya, inilah kekdahnya bila menjadi isteri/ibu tinggal untuk 3 minggu. Kalau 2 minggu mana ade korang pernah jumpe aku karat2 macam ni kannn..... so korang pun bawak lah bersabar jugak yeee.... peace \/. hehehe ;-)



Thanks for dropping in!;-)



Friday, October 21, 2011

Dapur Aku - Menu orang 'rajinzzzzz' ;-)

Hari ini hari Jumaat. Semua orang tahu la harini hari Jumaat, malam tadi malam Jumaat. hehehe (asal gedik ni As? ngeh ngeh ngeh)

Insaf.


Hari ni aku rajin sbb aku
- gembur2kan tanah dalam pasu bunga
- siram pokok bunga
- basuh kain - 2 trip jeeeee
- lipat kain - hak ni 3 trip.. ekekeke. tapi x masuk gobok lagi. :p
- sapu rumah + vacuum rumah
- tetiba nk basuh comforter, so basuh comforter, tapi hujan kat luar skrang ni, maka ade la dalam washing machine tu lagi sbb x tahu nk sidai mana, ampaian dah penuh dalam bilik tu. Karang la ek. ;-)
- Tido kan Aliya - 3 trip okay!  the 3rd trip aku pok-pok bontot dia kemain kuat suh dia tido lagi sbb aku nk online. sibaik tido. hehehehe
- Last but not the least, ade kaitan ngan tajuk entry aku tu iaitu M.A.S.A.K.

Tapi sbb aku dah kepenatan, berpeluh2 masham, maka aku x bape beria2 nak masak aka nk gi kedai cari lauk mentah. Jadi mengambil pendekatan berjimat-cermat memandangkan kami 2 beranak je pun kat umah ni. Guna apa sahaja yang ade dalam peti tu.

Maka terhasil la 2 menu simple seperti di bawah. ;-)

 


Sup ayam untuk Nabiha Aliya binti Shahrul Azlan. I/C nak???

Aliya mmg suka sup ayam, mesti banyak makan nasi. Satu lagi gulai lemak cili pun Aliya suka. Selalu tokmi Aliya masak gulai lemak tu x pedas so Aliya boleh la makan, kalau mommy masak mmg xde hati perut Aliya, hati perut mommy je lah. ekekekeke. Mana lazat kalau gulai lemak cili x pedasssssssss..... 


Udang masak merah ni mommy punya. 
Udang ngan ayam je yang ade dalam peti aku. Cukup lah tu untuk kami berdua. Ringkas, mudah dan selamat purse mommy. 
Ini pun dah kira rajinnzzzzzzzzzz la kan, kalau ikutkan hati malas tadi nak aje aku masak nasi minyak gulai kurma ayam. *Berlagakkkkkkkkkkkk* ekekeke

Salam....


Thanks for dropping in!;-)


Thursday, October 20, 2011

Semua Aliya Punya

Aliya memang, hak orang sume hak dia, hak dia tetap hak dia sorang. Dah nampak sangat ciri2 macam tu yang mungkin mewarisi sikap sepupunya, anak kakak aku yang kedua, Syazwina. Hak sorang ni meeemaaaaaaagggggggggggggggggggggggggg kemut(baca kedekut) barang2 dia. Cuba la rampas, dia punya aura tarzan tu mmg boleh pecah gegendang hidung korang, try la klu x percaya. 
Setakat ni Aliya masih boleh konsider lagi la, klu kena pada caranya, Aliya lak dengan sukarela nk bagi kat kita sambil ucap "cih" (terimakasih). Orang trg kata 'kena pandai main angin'. Ke org key-el kata gitu gok? ekekeke

Kakak aku yang sulung dah balik kampung aka bandar cyber Q.Ber. Rezeki dia dapat tukar ke Terengganu. Alhamdulillah.... maka 2 orang anak abah aku dh balik kg. Adik aku Syahida nampaknya mmg bermastautin di KL lah, rumah pun dah beli kat sana, bagus la jugak, kang kami nk ke KL bolehlah menumpang kat umah dia. Adik aku lagi sorang masih belajar kat shah alam, hak tu x tahu lagi keje negeri mana. 

So, bila kakak aku balik sini, maka anak2 pun diangkut balik sama ke sini kecuali laki dia yang masih kat KL, mungkin bulan 11 ni akan balik sini. Sementara ni kakak aku duk umah aku, maka Aliya ade kawan baik dan kawan gaduh kat umah ni. Ngan kak yong adalah kawan baik, ngan wina adalah kawan gaduh. 
3 biji basikal turut di bawak pulang oleh kakak aku. Satu basikal besar dan 2 basikal kecik.

Sekarang ni aku akan balik Taman Permint lewat  lepas balik keje, kdang2 lepas solat maghrib kat umah tok abah. Sbb melayan aktviti riadah Aliya dan sepupunya di petang hari. Kata kak yong "che ngah, dah pukul 5 belum? Kak yong tengok dah x de panas kat langit, boleh kuar main tak?" Kesian sungguh diaorang, x sabar2 nak main. Maka kunci 'penjara' dibuka. ekekeke... bebas lah diaorang.


Basikal kak yong dah macam milik Aliya sekarang ni. Sian kak yong, "ish, ish, berat la Aliya niiii...sakit belakang kak yong Aliya menyandar macam ni".
Aliya kemain peluk kak yong, pastu kepala lentok abis atas belakang kak yong.

Semek ni mmg SUKAAAAAAAA sangat naik basikal kak yong, sepanjang kak yong gohek basikal tu, menyengih je. Aku lak duk mengekor kat belakang, bukan ape takut jatuh. 

Tengok tu, dah gaya macam bonceng motor ngan pakwe. Gaya aku tengok dia peluk kak yong tu mmg kemas giler. Sian pulok kak yong asyik mengadu penat, kang aku angkat semek tu turun mmg meraung2 la.
Bekas air siap ade dalam raga basikal, kot2 dahaga membonceng. ekekekeke

Eeee....mmg x lepas peluang kalau kak yong biarkan basikal tu 'sorang2'. Aliya mmg akan naik. Dan jangan terkejut kalau aku ckap Aliya panjat sendiri. Tapi berjaya naik yang para belakang tu je la, tu pun dia dh puas hati, bila aku angkat duk depan, amboiiiii kemain lagi.......

Tengok ar, melentok2 kepala time aku nk amik gambar. Suka ngat. Kalau Daddy dia ada ni mmg konfem Daddy dia bising x bagi aku letak Aliya kat situ. "Owoh, jatuh kang!!". Negative thinking. Hehehehehe.....
Cool Daddy...........;-) (6 hari lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :-p)


So, pesanan penaja :
"Balik nanti boleh x Daddy belikan Aliya basikal macam kak yong satu???"



Salam....



Thanks for dropping in!;-)


autopublished.

Wednesday, October 19, 2011

Macam2 aktiviti Aliya

Warning : Gambar di muat naik secara pukal. Maka di harap bersabar hingga ke noktah terakhir. ;-)


Suka sangat ketap2 bibir macam tu. Bila aku cakap 'xmo kawan!' mesti dia pun cakap 'mo' sambil ketap mulut macam tu, pastu paling muka dia laju2, konon2 xmo tengok aku la, padahal mata duk jeling aku gak. Bila lama aku buat derk x kawan ngan dia, mesti cebik muka buat2 nangis. Lempang kang!

Selalu berebut botol air mak chu. Maka aku belikan satu untuk dia. Hari pertama dpat botol tu ke hulu ke hilir di bawaknya sambil gantung kat leher. Air dh la isi penuh, kadang2  tertonggeng ke depan sbb x balance.

Cuba nk tutup dan bukak sendiri. Bila aku tolong, mesti x nak buat sendiri dah, asyik tarik tangan aku suh main buka dan tutup. Jenuh!

Bersungguh minum. Semek ni mmg suka minum air masak. Kalau gelas besar tu, separuh dia boleh abiskan dalam satu nafas. Bila ade botol air ni, kejap2 minum, maka kejap2 kena top-up.

Peel baru. Lepas dh mandi, pakaikan pampers, pakaikan seluar, pakaikan baju. Tapi kalau baju yang ade butang, sebaik je lepas masuk tangan yang kedua, terus tolak tangan aku, x bagi kancing, sbb nk kancing sendiri, last2 aku jugak di carinya.

Tengok tu, seluar pun x sempat nk pakai molek2. Tak nyabo betul la Aliya ni. 

1st time makan aiskrim sendiri. Sepupu aku yang bagi. Nak cakap tak boleh kang takut terasa lak. Kelip2 la aku ni tengok Aliya makan ais krim. Bukan ape, aku rasa macam awal lagi nk bg makan mende2 macam tu. Kalau setakat calit2 sket kat bibir dia tu masih boleh konsider, ni satu batang Aliya makan sorang derrr..... hati ibu ni gusar melihatnya. Pasrah!

Baju hijau tu anak kakak aku yang sulung. Mmg peminat nombor satu aiskrim dan jajan. Kalau bagi nasi ayam RM4 dengan asikrim kacang rm0.30 sen, hak murah tu la pilihan hati. Aliya muka cuak sbb mungkin rasa sejuk aiskrim tu.

Dah boleh kontrol dah, tapi xde la sampai dia gigit, dia hisap aiskrim tu. Bila dh separuh ais krim tu, maka separuh baju pun penuh ngan titis2 ais krim tu. Aiyooooo anak mommy comot!

Bagi2 ayam je semek ni. Kalau barang dia suka, dia akan bagi, tp konfem dia akan amik balik. Kalau xmo malu sendiri, bila Aliya konon nak bg sesuatu baik x yah amik, kalau tak buat malu je.... ekekekekeke

Bila pegi kedai beli barang, xmo dah duk dalam troli. Ape kelllasss.... Aliya boleh jalan la mommy! Yang aku runsing kan bila dia duk sentuh dan nk amik semua barang. Kalau masuk kedai kasut lagi haru. Semua kasut yang duk susun atas rak paras dada Aliya tu, semua dia bawak turun susun kat atas lantai lak. Letih aku nk menyusun balik.

Tengok, dia nk start dh aktiviti dia tuh. eeeiihh budak kecik ni, selamba je angkat air botol tu sebelah tangan.

Aktiviti santai lepas dh basuh poo untuk kali yang 3 hari tu, baru petang hari, belum sampai ke malam lagi. 4,5 kali sehari adalah biasa. Kakak aku pun heran, budak kalau dah setahun paling banyak 2 kali je sehari. Tapi Aliya xde la meraung nangis2 sakit perut masa poo tu, elok je meneran. Entah la, sistem perut dia dh macam tu agaknya.

'Wo' - Hello. Itu je la ayat mula2 skali klu pegang tepon. Lepas tu dah campur2 ngan bahasa jerman dan perancis serta indon sket2. errk!indon?? kesan tokmi yang suka tengok citer Putri Yang Bertukar. ekekeke

Ralit duk tengok upin ipin kat youtube. Part upin ipin cakap masing2 diam jeee... time nk abis citer kan ade lagu, time tu terus bangun terus goyang2 kiri kanan. Abis lagu terus duduk suh play lagi. Dah tu bila mommy nk update blog nyeee..... akhirnya aku jumpe reason kenapa aku culas ngat nk update blog. ngeh ngeh ngeh

Aliya suka berlagak macam orang dewasa. Nak main ngan orang besar. Budak2 kat umah tok abah mmg suka main ngan Aliya. Kalau Aliya keluar umah je, kanan kiri aku duk dengar orang panggil 'Aliya...Aliya'.
Glamer jugak anak mommy ni eh. hehehe

Ade hati suh kakak turun basikal tu sbb Aliya yang nk gohek. Basikal dia tu xnak main pun. Jadi perhiasan je laaa.... Kalau tokmi dah lepas Aliya keluar umah, laju jeee kaki tu melangkah, muka menyengih je.. konon-konon 'Oh! Sungguh bebas!'.
Bila dh nk maghrib, orang ajak masuk je, terus datang mood Tarzan dia tu. Menangis -meraung macam kena pukul. Ni mmg nk kena babab betul2 ni. Haaiihhh....


 Salam...






Thanks for dropping in!;-)

 autopublished.

Tuesday, October 18, 2011

We miss you!

Jam kat laptop aku menunjukkan angka 1:06 am, dimana orang lain sedang seronok  dibuai mimpi cam semek kat sebelah aku ni, sekejap2 bunyi sore, mimpi ape lah, jumpe adiputra kah?

Mesti korang ingat gigihnya aku buat alarm kul 1 pagi, bangun dan update blog. oh! itu mungkin perkara ke-18 terakhir yang aku akan buat, baik aku tengok sinetron 'Nada Cinta' yang ntah ape2 tu yang aku rekod petang tadi, tp sbb anak kakak aku terbungkam depan tv, x kan aku nk tengok tv tp sore mute, baca subtitle x bes boh! Maka demi melayan mata yang xmo pejam ni walaupun dah dipaksa, akhirnya aku di sini, itupun lepas dh puas scroll fb atas bawah, buhsan.

Terjaga tiba2 je, tgok botol susu Aliya dah kosong, nampak ngat aku yang tertido dulu sebelum Aliya tadi. Bangun je, renung muka anak lama2, rindu nye kat Aliya, padahal depan mata je, ekekeke.... disimbah dengan lampu tido yang suram tu, jernih je aku tengok air muka budak sepet ni, mempamerkan keikhlasan yang sebenar, eeeeeehhhh...... air bertakung sudaa di mata ku, perasaan yang datang tiba2, x diundang2 pun...sayu nye aku tengok wajah anak. *sreeeeeeeeettttttt, lap hingus pakai tisu*.

Perasaan melayang2 makin jauh. Dah sampai ke seberang laut mungkin. ekekeke... dengan harapan leh jumpe en abang. Emosi tengah2 pagi buta ni mmg tangkap leleh abis. Masa bercinta dulu, time ni konfem tengah gayut tepon, kalau tak cecah subuh x sah. Kadang sampai tertido macam tu je.... bangun pagi esok telinga dah rentung. ekekeke.....

Lambat lagi Daddy Aliya nk balik, kami dah kangen (read rindu) ni..... hehehe, kawan aku kata, mommy Aliya yang lebih2 sebenarnya, ngeh2... mana2 je lah, yang pasti bila en daddy ade depan mata rasa lebih melengkapi, kalau xde depan mata pun, kami tetap rasa kehadiran beliau. Gituuuuuuewwww...... kan dah cakap, tengah2 pagi buta ni mmg tangkap leleh la. Hadap je lah ye.

Kepada en abang, esok dah masuk hari yg ke-13, berbaki 8 hari lagi sebelum selamat pulang ke darat. Kalau 8 hari sama dengan 8 jam, sha sanggup tak tido, *ayat tak bleh blah*, tp 8 hari rasanya macam 18 bulan *lagi xleh blah*, walauapapun kami akan tetap setia menunggu di sini. ekekekeke

Dinda kirimkan potret kanda dan anakanda tempoh hari untuk tatapan kanda di sana. ngeh ngeh ngeh
Nasib la korang yeee....



Anakanda yang semakin kuat menyusu, jadual top-up pernah jadi 4 hari sekali. Berat Aliya dah 11.5kg skrang, makan banyak, susu banyak, ingatkan naik la banyak, syukur lah sha, hehehe... ok lah daripada xde langsung. 

"Hello, may i speak to my Daddy please..."
Nak tepon Daddy kat tengah laut kena bercakap bahasa inggeris, sbb nanti kalau cakap bahasa melayu, orang siam yang jawab akan balas ikut bahasa dia, so jadi la ayam dan itik bercakap. hehehe

Pesanan buat Daddy,
"Balik nanti qada' balik ye seminggu waktu jalan2 Aliya yang Daddy dah skip tu. Segala senarai perkara yang Daddy kena qada' akan Aliya serahkan kepada Mommy untuk buat. 
Daddy jangan tak sabar lak nk tahu senarai2 tu sume, sabar lah sket ye, lagi 8 hari je pun.
Aliya boleh tunggu, x kan Daddy xboleh kan.
Chaiyouk2 Daddy! "

Gituuuuuewww lah ye kekdahnye mak nk kaver (read cover) line. 


Salam......


Thanks for dropping in! ;-)

auto-publish.

Monday, October 17, 2011

Lelaki hensem itu pegang perut aku

Ini bukan lelaki hensem, tapi ini gegel yang cute. ngeh ngeh ngeh.....

Tajuk sangat mengundang kontroversi tetapi adalah tiada kaitan dengan gambar di atas, maka isi kandungannya bukan berkisar kepada gambar di atas. Saje upload pic anak aku sbb buat ape aku nk upload pic anak orang lain? Betul tak? kan kan kan? :p
Dua minggu lepas (entry basi) aku telah 'merajinkan' diri ku untuk membuat buku merah di klinik kerajaan selepas ditunda-tunda hampir 2 minggu dimana aku telah bersedia untuk menyerahkan telinga aku bagi menakung 'ceramah' free oleh meksi-meksi di klinik ibu dan anak nanti. Abis ceramah tu nanti, aku curah je la balik. ekekekeke

Aku mmg cadang nk pegi pagi, tapi tetiba masuk ofis aku kena attend 2 meeting, which is aku sangat tidak merelakan hati ni nk masuk meeting tu, tapi sebagai SYMP, aku akur, sedaya upaya mengikhlaskan hati ini. ;-)
Jam dah pukul 11, aku dh panas bontot, tapi pengerusi tak abis2 lagi duk 'bercerita'. Time tu dah berkira2 'next week je lah pegi klinik, mmg mati lah aku kena sound ngan meksi nanti. Hadap je lah'.
Tetiba aku dengar pengerusi cakap meeting di tangguhkan. 'eh, ke dia tahu aku duk merungut2 dari tadi'. Ape2 je lah, asalkan aku dh boleh blah.
Sampai klinik dah pukul 12.35. Tetiba dapat call dari vendor CCTV lak, kang tak jawab hal penting lak, so jawab call lak, ingatkan kejap, mahu dekat 10 min duk sembang, tp sibaik la aku jawab, mmg penting pun.
Aku masuk dalam klinik hanya ade pompuan2 berseragam putih je, yang pakai baju kaler2 macam aku ni ade la dalam 2 orang. Sebaik aje aku terpacak depan pintu, terus aku disapa ngan soklan terkejut bernada agak sinis "Hah, nak buat mende?".
Aku selamba je jawab sambil sengih2 "Nak buat buku merah".
Serentak kepala 3 orang meksi kat depan kaunter tu pusing arah kiri. Aku yang mengadap mereka tu pun turut berminat nk tengok ape yang diaorang tengok. Ce korang teka?



Ekekeke, diaorang tengok JAM dinding. 
Pastu sorang meksi dah sound aku "Bakpe mari lewat ngat comel........ dekat pukul satu doh ni".
Aku selamba jawab "eh ye ke, dok perasan laaa..." di dalam hati aku.
Aku tunggu je kat situ, buat2 x faham. Sorang meksi yang agak senior bersuara "Sape nk amik patient ni? Ton amik boleh?" sambil pandang sorang meksi yang duk bersimpuh atas kerusi yang boleh pusing2 ala2 bos tu. 
"Hmmmm...." jawab meksi tu. 
Aku tak kira dah, dia nk emo ke ape, janji aku nk settle hari tu jugak.

Proses agak lama la jugak, sbb baru buka buku, menyalin balik maklumat2 yang diperlukan dalam buku merah masa peknen kan Aliya dulu. Meksi tu dah salin separuh, tetiba, "eeeeehhh, salah buku laa". Sabooooo aje lah.
Lepas tu, aku buat proses yang akan jadi sebahagian rutin aku masa next and next check-up nanti. BP, timbang berat, urine, HB. Masa sesi cek perut ngan meksi dalam sebuah bilik, ni meksi lain lak ni. Masa ni la aku di ceramah kaw-kaw punya. Datang dekat pukul satu dah panjang giler 'huraiannya', bab aku datang check-up dh masuk 3bulan lebih tu lagi la berjela2. Ade la jugak beberapa yang aku menjawab sbb dh mendatangkan amarah dalam hati ni, cuma cara aku menjawab tu masih dalam nada sopan tapi sinis. hehehehe 
Lepas tu dia bgtahu, since aku dah sangat lewat dtg check-up which is sepatutnya datang masa 10 weeks peknen, meksi tu bgtahu aku kena jumpe doktor dan dia adalah lelaki. 
Aku cam, "oo ok."

Masuk bilik doktor, "eh, asal shaarnaz ahmad ade kat sini??" Gituuueee...

Gambar en google.

Mak aih..muda nyeeee doktor. Biar betik! Aku cam agak terpaku la di situ, satu sbb hensem tu mmg tak nafi, dua sbb muda giler, tiga aku tngah bayang dia yang sambut meksi yg ceramah aku td tu beranak, x kose nk bayang diri sendiri yang beranak dan doktor tu sambut. hehehehe....... 
Dah namanye doktor, dia tahu lah keje dia, orang IT klu x tahu keje2 sambut orang beranak ni juz shut-up! 
Baik lah.

Maka kami pun berbual2 la di dalam bilik tu, topik perbualan adalah berkisar tentang katalog Avon yang terbaru, kempen 2 16/sep - 30/sep. :p

Lepas tu, doktor suh aku baring. Gedebuk! Jatuh jantung ni, tertonggeng aku kat depan doktor sbb kutip balik jantung aku tu. Mana tak terkejut mak bila ade lelaki yang aku tak kenal suh aku baring, lain la laki aku, belum suruh aku dh buat. ngeh ngeh ngeh.
Nampak ngat aku mmg x fokus dalam bilik tu.
Masa baring, meksi tadi duk rasa2 dulu perut aku, aku xleh la orang urut2 perut ni, geli la bedah, mmg mengeras la perut aku, meksi suh aku rilek pun mmg x dapek ler. Sambil  tu aku bisik "meksi, doktor nk scan ke?". Meksi sengih je...ye la tuh.

Aku dah seram sejuk, rasa macam sangat tak sanggup. Siyes, seingat aku, tak pernah lagi masa check-up time peknenkan Aliya, doktor lelaki yang buat.
Doktor bangun, amik tempat sebelah aku, lepas tu pegang perut aku, "buat biasa je, saya xleh rasa mana baby awak ni". Maap lah ye, mmg xleh nk tolong. Nasib baik la sekejap, klu x kejang la perut aku nanti. Doktor letak gel kat alat scanner tu. Dia scan perut aku, tunjuk itu ini kat skrin monitor sebelah kanan aku. Doktor ckp "tgok ni, aktif sungguh, gerak abis kaki tangan". Eee.....eksaited tengok!! Kebetulan pulak aku boleh tengok masa duk tengah gerak2 tu. ;-)

Meksi dah lap2 perut aku, lepas tu doktor bg pesanan 2,3 baris lagi, lepas tu aku pun boleh pulang berbekalkan 4 jenis ubat campur ngan garam masakan. Garam yang aku dapat masa tahun 2009 tu pun masih ade lagi, tp elok lagi ke eh? Nampak ngat jarang guna garam tu dulu.


Sepanjang dalam kete tu, aku duk tengok pic yang doktor print, aku senyum.
Alhamdulillah......;-)



Semoga dipermudahkan segala-galanya. ;-)


Salam.........
 

wordLESS mOnday boleh? My little helper ;-)

Semek sepet ni mmg minat dengan barang2 yang aku klasifikasikan sebagai 'No-No-No'. Tapi skang ni dah pandai, dh ade taktik supaya dalam masa lapan-belas-saat aku boleh tetiba macam kena rasuk untuk tukar jadi barang2 tu dalam kategori 'Ok-Ok-Boleh'. Mak tewas!


Sedaya upaya mengheret debu2 ke kanan dan ke kiri tanpa tujuan, maka mulut mak pun turut sama x henti2 berbunyi2 dengan nada tinggi rendah sbb tahap sabar x tinggi bila semek tu macam xde niat nk nolong, niat nak sakitkan hati mak ni ade la. Dalam duk mulut bising pun, sempat agi amik gambar, sibaik phone ade dalam poket. 

Last but not the least, gambar kepenatan kami. Semek penat menyepahkan lantai, mak penat duk bleber. Semua rugi, x dpat ape2. Ekekeke....
Oh! Aliya, dagu kelihatan agar berlapis, sibaik nampak agak seksi. :p
Ibunda haruslah bergambar berukuran suku pasport sahaja. Bimbang jika mempamerkan keseluruhan susuk tubuh akan di kecam dengan soklan yang berintikan perkataan2 gemuk, montel, chubby, berisi, tembam bam-bam, dsb. Mak sedih!!!!!

Eh, kata wordless............ malas la nk ubah tajuk, biar je lah macam tu. Blog sape ni??? 



Pandai pun.............. ;-p



Salam........

Wednesday, October 12, 2011

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...