Tuesday, February 18, 2014

Dapur Aku - Tat Keju aka Cheese Tart

Bertemu kembali di dapur Syahada. Rancangan masakan oleh chef selebriti amatur. Kang mengaku masterchef tak pasal-pasal kena bahan ngan Abang Wan kita nanti. Ai takutttt. Hehe

Well, sekarang ni memang mood ber-baking lah orang kata. Kalau orang ganu cakap "bakor kue sokmo". Dalam rumah skang ni, fe-feeling nak raya pun boleh, semerbak bau haruman biskut/kek. Hehe.
Tengah nak rajin ni la nak tunjuk bakat terpendam.

Bila aku buat, aku akan buat dalam volume yang banyak. Lepas tu agih-agih, macam la orang nak kan? Ade aku kisah? Hehe. Aku agih pun kat family aku, kalau kena kutuk tak bes pun, senang aku nak balas balik, haha, kuang ajor.

Dan aku akan buat kuih yang aku suka makan. Kuih yang orang lain suka makan, orang lain buat sendiri lah ye. Maka, kuih yang aku suka makan yang aku ingin kongsikan pada kali ini di Dapur Syahada adalah Tat Keju atau bahasa inggerisnya ialah Cheese Tart. Gituewww...

Resepi. Boleh Gugel. Hak ni aku amik internet. Aku kopipes je dia punya resepi, tapi tak salin pulak empunya tuan nama. Maafkan patik.

Ade la aku ejas sket2, derhaka ngan resepi tak dosa kan? Jangan derhaka ngan mak ayah yee. Piat kang!

Resepi Tat olahan Syahada.

Bahan-bahan kulit tat :
170gm marjerin - aku pernah guna butter, adunan jadi 'penyek' sebab butter lembut sangat kot, crust pun cepat masuk angin. Itu pengalaman aku la, mungkin sebab lain kot, aku tak pasti.
60gm gula aising
1 biji telur Gred B - resepi sebelum ni guna C. Kadang aku buang sket putih telur Gred B, kadang aku tak buang pun
290gm tepung gandum - di ayak
1 sudu kecil esen vanilla

Nota : Kalau boleh, bahan-bahan tu sukat betul2, in shaa Allah gandum memang cukup2, tak lebih tak kurang, adunan tak melekat kat tangan tu ye lah tu.

Cara-cara :


1. Pukul marjerin dan gula. Pukul pakai tangan. (kalau rajin), tp aku rasa ade reason kot pakai tangan. Tapi aku bantai mixer je. Haha. Kalau aku buat 2-3 adunan sekaligus mahu cramp kuku tangan ku. ekeke. Setakat ni aku memang guna mixer. 
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi. Pukul kejap2 je. Asalkan sebati.
3. Masukkan tepung sikit-sikit. Hak ni uli pakai tangan ye, sape pakai kaki jangan lupa basuh kaki bersih-bersih dulu, letak clorox.
4. Uli sampai jadi doh yang lembut.
5. Kalau korang nak terus masuk dalam acuan tat, i mean nk terus bakar dan-dan lepas dah jadi doh tu pun tak pe, tapi kan pengalaman aku la, doh akan jadi macam merekah sket. 
6. Bila dah lama sket, baru dia ok, tak merekah. Tapi aku suggest, utk yang tak sabar la, masuk je dalam peti kejap, dalam 10-15 min, lepas tu korang gomol la doh tu puas-puas.
7. Petua aku amik dari puan Azlita Masam Manis, letak doh tadi dalam beg plastik, masuk peti semalaman, lepas tu baru buat tat.
8. Itulah yang selalu aku buat. Kalau nak cepat, kebetulan anak2 tak kacau, aku bakar je 1/2 adunan, lagi separuh masuk peti sambung esok. Haaa, macam tu kekdahnya.

9. Masa nak picit2 adunan dalam acuan dia tu, korang kena pandai-pandai agak, hak tengah tu jangan tebal sangat, dinding dia tu pun jangan nipis sangat. Mula-mula memang susah sket nak agak kot, nanti bila dah selalu buat, dah boleh agak sendiri ketebalan dia. Kang tak sama, bila bakar nanti separuh tak masak, separuh lagi dan rentung. Haruuuu....

10. Sebelum bakar ade orang suggest cucuk ngan garfu kat tengah2 tu, nak suh pembakaran sekata dan masak sempurna. Hak ni pun aku tak buat. Pernah gak buat, tp pengalaman aku, crust tu jadi cepat masuk angin, haha. So, lepas tu aku dah tak cucuk dah.

11. Kalau oven aku, aku bakar dengan suhu 165 degree C. Selama 12 min. Aku dah beli timer, dari Lazada, 10 hinggit kot kalau tak silap, memang berbaloi, takde lah aku nk tengok jam 8 saat sekali. Ngam-ngam masak kekuningan. Kalau oven korang ikut cara oven korang lah ye. Aku tak nak perang coklat sangat, sebab nanti lepas masuk cheese nak kena bakar lagi, kang tak pasal-pasal legam. ;-)

Bahan-bahan (inti)

1. 250g cream cheese - aku guna anchor cream cheese. Nota: Jangan biar cheese sampai suhu bilik. Lepas 30min keluar dari peti ais, terus putar.
2. 60g butter - aku guna anchor
3. 60g gula aising
4. 1 biji telur gred B
5. 1/2 tsp esen vanilla - kadang aku tak letak pun hehe

1. Blueberry filling secukupnya. Tak reti bajet. hehe

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga lembut.
2. Masukkan butter dan putar lagi. Putar kejap je, sampai sebati.
3. Masukkan gula aising dan putar lagi.
4. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar. Semua putar kejap2 je ye.

Kalau boleh, filling dah siap2 paip dalam crust sebelum cheese siap. Lepas cheese dah sedia terus paip kan dalam tart. Lagi banyak lagi sedap. Lagi banyak lagiiii gebuuuu. Adunan cheese ni kalau letak banyak aku dapat la dalam 55-60 biji, kalau letak skit lebih la lagi kan. Bergantung kepada size kulit tart.

5. Aku bakar pada suhu 160 degree c selama 8-9 minit, jangan lama sangat sebab nanti merekah. Bila nampak macam nak membukit tu, dan korang sentuh cheese tu macam dah tak lembik, time tu boleh la keluarkan. Rehatkan. Kalau cukup masa pembakaran, cheese korang akan nampak berminyak dan gebuu gitu. ;-). Kiut sangat!




Ni crust aku buat. Kalau untuk satu adunan aku boleh dapat dalam 60-65 biji. Selalu tak sampai, sebab lepas dah siap bakar, 3-4 biji dah selamat masuk mulut. Shedappp. Macam makan kuih raya. Ehehe....
Lepas tu masuk bekas kedap udara, nak masuk peti pun takpe, taknak pun takpe. Tapi sebab logik akal aku kata masuk peti boleh tahan lagi lama, maka aku pun masuk peti la senang. Pandai2 la susun dalam peti tu, kang tak muat nak letak koko krunch la, vitagen anak lagi, lauk ikan baung semalam lagi. Haaa, aku lettew. ;-)


Masa ni, aku start terima order sikit-sikit. Skarang pun sikit-sikit jugak. ;-). Tak cantik, sebab tak ade sarang. Masa tu tak terpikir nak beli. Bila dah siap baru la teringat. Biasa la, learn from mistake. Ada macam-macam kaler tu mewakili perisanya. Tapi skang aku buat hak blueberry je, sebab perisa lain macam tak mendapat sambutan. Tekak aku pun tak leh nak terima sangat perisa strawberry dan lemon tu. ekeke. Suami aku lagi la, klu dia request, mesti nak plain cheese, takmo ade perisa. Lain orang lain citarasanya. ;-)




Mencuba lukisan baru. Aku suka jgak menconteng ni. Kalau order sket, bole la nk conteng macam-macam kaler. Korang boleh belek blog Azlita Masam Manis untuk step-step meloret atas cheese ni. Senang wallawehhh. Aku mula2 tak terpikir boleh conteng atas kuih ni, amazed jgak la dengan diri sendiri bila bole melukis atas kuih macam ni. ehehe...



Gebu tak? Chubby tak? Kiut tak? Lempang nak tak syahada? ekekeke


Spot the differences? hehe. Hak ni dah ade sarang. Kan nampak lagi sopan bila berbaju. ;-)


Selamat meng-tart kepada cantik-ayu-sopan-jelita-wan sekalian. ;-)


Thanks for dropping in!;-)


4 comments:

  1. Sal,
    Ooohh boleh-boleh. Kita tuko ngan vita-lea aci dok? ekeke

    ReplyDelete
  2. Tq for the resepi...teruja nk buat...will open back the post later...kikikiki

    ReplyDelete
  3. Sila-sila, lepas tu jangan lupa tayang deh. hehe ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...