Wednesday, November 23, 2011

Monthly Check-up - Mengelat ke gitu??

Selalunya aku akan pergi klinik untuk check-up pada sebelah pagi, lepas dh punch card terus ke klinik amik no giliran. Tapi harini aku lupaaaa okay! Lupa aku kena gi klinik arini, dah tahu pelupa, tp reminder tak buat. Pulak tu arini ade meeting untuk demo sistem. Makanya appointment di tunda ke sebelah petang.

Dah la lupa date check-up, ubat pun lupa nk telan pagi tadi. Ish! belum masuk 3 siri ni. Hahaha, macam la orang 3 siri pelupa. ekekeke.... Sori yee rakan2 jelita ku yang 3 siri dan asben ku 31/2 siri. No offended. Soriii naik lori. :-p

Makanya, aku decide sebelum ke klinik aku nk telan dulu ubat especially iron tablet tu. Ubat tu mmg membantu utk meningkatkan kadar Hb aka haemoglobin dengan harapan xde la 'tulisan merah' harini. Nak ngadap YDP pun xdela aku cuak sampai macam ni skali. Adoiii la...

So, seperti biasa harus membeli jus buah dahulu untuk di telan bersama ubat itu. Kenapa? Aku mmg xleh makan ubat ngan air mati/masak/kosong. Konfem muntah kaler hijau. Memandangkan nk makan ubat mengandung ni dia ade 2 pilihan samada jus buah atau air mati/masak/kosong, harussss lah aku pilih yang berperisa kaaaannn. Laju la aku telan, suh telan 18 biji pun aku tak heran. Siot je sembang kan. Hahaha

Bila aku sampai, aku orang yang kedua untuk di'periksa'. Bagus jugak datang belah petang ni, xde la aku melangut tunggu lama2 kat situ klu datang belah pagi. Memang menempah kebosanan la kalau datang belah pagi, berjela2 menunggu untuk nama di panggil.

BP aku okay, 100/60, berat badan pun okay, naik 1.5 kg sahaja. Pregnancy kali ni sangat jauh berbeza masa peknen kan Aliya dulu. Kalau dulu, 5 bulan peknen aku naik 4 kilo dalam masa 2 minggu, padahal aku xde masalah nk makan, selera makan aku mencanak2 naik, tp berat naik ciput jee.. Misi xde la komplen pun, just nice la katanya untuk tempoh kandungan aku tu. Tapi aku lak yang naik risau. eh, sape misi sebenarnya ni? :-p

Urine aku pun xde masalah. So next is Hb. Ish! risau betul la ngan result Hb ni. Misi ketip jari aku ngan alat nama ape ntah sampai berdarah, bila darah kuar, dia lap dulu, katanya darah hak mula2 ni xleh amik, cair. Dia picit lagi, baru dia masukkan dalam bekas itam, pastu masuk dalam 'mesin' Hb tu. Lama jugak aku ngan misi tenung mesin tu, menunggu result keluar, macam tunggu penalti mesia lawan indon malam tadi. Over la Syahada. Tittt.. result kuar. 10.5.
Meraung2 aku kat situ gak, guling2 kat kaki misi, abis terselak kain sume sampai atas, aku pegang kaki misi, merayu2 supaya roba (read padam) balik tulisan merah dalam buku aku tu. Cut!!!
Over the acting. 

Misi kata Hb aku turun, aku diam je, senyum tidak, marah pun tidak. Pasrah. Sambil aku duk tekan2 jari aku hak berdarah tu ngan kapas putih. Misi macam kesian kot tengok muka aku hak macam xde perasaan tu. Dia pun laju2 cakap "meh kita buat skali lagi, cuba picit lagi jari awak, ade darah x?"
Aku pun laju la tekan jari aku suh darah keluar. Sibaik la ade lagi darah hak kluar, misi pun amik lagi sekali darah aku tu untuk ujian Hb kali kedua. Tunggu punya tunggu sambil dah bersedia untuk pasrah kali ke-2. Tiiit... haaaa tu dia. Result dah kluar. Yeay!!! Senyum terus aku tengok result 11.2 (haruslah tulisan warna turquoise dan diboldkan :-p) terpapar kat mesin tu. Nak aje aku cium2 misi chubby depan aku ni. Lantas pen hitam di ambil dan 'markah' 11.2 di tindih di atas tulisan merah tadi. 

Terus amik buku ke bilik konsultasi pulak. Mula2 cek perut dan dengar heartbeat baby. Normal, 147. ;-)
Alhamdulillah.... semua tulisan dalam buku ni masih tidak tercemar dengan pen merah. Sticker pun masih suci murni. Gituuewww.... Harap2 kekal la sampai aku selamat bersalin nanti. InsyaAllah....
Setakat ni arahan suh minum air gula masih belum di keluarkan, misi pun cakap maybe tak perlu sbb pertambahan berat tidak memudaratkan lagi. ;-)
Hehehe... Alhamdulillah....

So, harap2 entry ni bagi tips kepada rakan2 jelita ku yang sedang hamil especially bab Hb tu. Kalau rasa x puas hati ngan Hb, mintak la suh misi buat lagi sekali, xpe la hilang 2-3 titik darah tu daripada kena bleber berbakul2 sbb tak makan kerang. hahaha....
Part telan ubat sebelum check-up tu aku x pasti keberkesanannya. ehehehe 
Tak ngelat kan kan kan?


ihsan : google image


Berdebar2 jugak nk tahu jantina orang kat dalam ni. Masa Aliya dulu, 5 bulan pegi scan, doktor konfem 90% mengatakan aku peknen anak pompuan. 
Tak kisah la lelaki atau perempuan asalkan sihat sempurna semuanya. InsyaAllah.....;-)



Salam....
 
Thanks for dropping in!;-)

auto-published. Tuan tanah sedang berkursus.

Tuesday, November 22, 2011

Servis Bertukar Tangan

Bila mommy dah tak larat nk melarang, maka inilah jadinya. Derhaka ngan asben yang suh jaga elok2 cinta hati ni, jangan sampai Aliya rosakkan.
Aliya ni bak kata makcu dia 'makhluk hidup', maka xde button switch on-off yang mana aku boleh guna time aku nk online, boleh tekan button sleep mode kat Aliya, kan senang. Tapi mmg tak boleh!

Bg mengelakkan laungan dan lolongan yang boleh buat gegendang telinga ni terjuntai kat luat, maka keizinan yang x bape ikhlas harus diberikan kepada semek tu untuk bermesra tapi bukan teman (ayat keling).



Main angry bird, terrer jugak, dh masuk level 2. Hehe


Dia suka dengar music hak mula2 keluar bila aku tekan play. Goyang2 badan sambil menyengih x sudah2. Gigit kang!


"mommy nk pinjam ke pandang2 Aliya lama2 mcm tu?"
Pinjam???? Hellowwwww......
*abaikan background yang 'sedap' dipandang tu.;-)



Boleh je cinta hati mommy tu, mcam2 gaya duduk boleh tengok. Hak ni nampak mcam 'seksa' sket la, sbb tu kena crop tang bawah tu. Hehehe


Pesanan penaja untuk Daddy:
Kena belikan satu lagi ipad, tak cukup ni. Sekurang2 setengah dozen je lagi. Gituewww...


Thanks for dropping in! ;-)


- Posted using BlogPress from my iPad




Sunday, November 20, 2011

Dapur Aku - rajin nyeeee.....

Baru2 ni banyak salin resepi dan mintak resepi. Tp ade some receipes yang kena kiv dulu, x tahu la bila nk buat, dalam hati ni teringin membuak2 nk buat, tp tak berkesempatan lagi.

Datang angin rajin duk kat dapur, kalau datang angin sepoi2 malas, harammmm nak pijak dapur. Ala, rajin simple2 je, bukan buat nasi kawah pun, sekadar untuk makan 2,3 orang, jadi lah kan daripada xde. Sekurang2nya bakat terpendam aku ni berasah lah jugak. Sedapkan hati sendiri.

Laki aku kadang2 selalu gak la tanya soklan heran.
Tiap kali dia pegi keje, ade aje cite aku masak ini, masak itu.
Tapi bila dia ade kat umah, aku asyik tanya nk makan kat mana? Ehehehe...
Eh, ye ke? Tak perasan lak, mungkin sbb dah terbiasa kot. Ekekeke

Jom2 hadap 3 menu yang aku try baru ni. Resepi ni dapat dari kawan aku, As. Dia mmg queen of the kitchen, mmg suka masak, suka makan pun yeee. Ampunnn... Ehehehe
Ade lagi resepi lain aku amik dari dia, tp kita cuba hak senang semesek dulu, kata nya la. Korang pun dah selalu buat, aku rasa pernah buat gak, tp x pernah guna sos ikan, sbb x tahu. Hahahahaha
Rupanya sedappppppppp sangat bila guna sos ikan ni.







Kerabu udang dan kerabu daging. Resepi yang sama, cuma udang dan daging je yg aku tukar.

Meh2 aku bg resepi hak senang semesek tu ye. ;-)

Aku guna dalam suku kilo udang je.
Serai 3 batang, potong halus2.
Tomato satu biji, aku tak amik pun biji dia. Hehehe. Ptong kecik2.
Lada kecik (cili api) aku guna 3 je, sbb mmg hak pedas skali ni. Kalau korang rasa nk meletup mulut boleh lah tambah lagi. Pun potong nipis2.
Sos ikan secukup rasa, 3-4 sudu besar (anggaran).
Gula secukup rasa.
Perahan lemon/limau nipis. Aku guna lemon sbb limau nipis xde. Klu guna limau nipis lagi ummpphh rasanya. Hehehe

Udang/daging tu rebus dulu dan toskan.
Bahan2 lain masuk dalam satu bekas dan gaul sebati.
Lepas tu masukkan udang/daging dan gaul sebati lagi.
Lepas tu ngap la. Xyah makan ngan nasi, ratah je macam tuuu...

Tip: untuk rasa tu sampai ke usus kecik, ehehehe.... Kena makan udang,serai, tomato dan lebihan air perahan yang di gaul2 tu sekali. Makan udang/daging sahaja tak kaw ar, lagipun membazir la klu serai tu tak makan. Kan kan kan?
Tip elak membazir sebenarnya. ;-p





Hak ni tuan/puan dah biasa tengok kan. Ehehe.
Harini aku tetiba rajin nk buat, sbb bahan dia banyak lagi, bahan whipping cream tu pun berlambak lagi. Maka merajinkan diri buat pavlova.
Lagipun strawberry dalam peti ais simpan lama2 nanti x elok lak.
1st time buat dulu xde strawberry, so aku replace ngan anggur hitam.
Bila tukar ngan strawberry ni makin menarik lak pavlova ni, klu ade kiwi lagi bes kan. Sebiji pavlova tu aku bawak umah abah, sekelip mata, sekali harung je diaorang hadap. *kes angkat bakul sendirilah ni*.
Hahahaha..... Nasib lah yeeee.... ;-)

Hak ni tak yah bagi resepi lah yek, boleh gugel sendiri.
Malas nk taip, leceh gak guna ipad ni, asyik nk kena roba (read padam) sbb asyik typo jeee...

Ok lah, ngantuk dah ni, esok kena attend course kul 8 pagi.

So, selamat mencuba lah yeeee....


Salam...


Thanks for dropping in!;-)


- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, November 19, 2011

Si Tudung Tweet

Telefilem cute arahan Ghaz Abu Bakar yang diterbitkan oleh syarikat Liyana Jasmay sendiri iaitu Mermaid Studios. Nama company pun cute. Ekeke

Barisan pelakon: Liyana Jasmay of course ade la kan, Juliana Evans. Hak tu je aku kenal kot, hak lain boleh gugel sendiri yeee.

Citer ni tayang kat TV9 pada 16/11/2011 baru ni, jam 8.30 malam. Aku dh rekod awal2 kat pvr aku, sbb aku tido umah abah, kang ade yang berebut channel kat umah abah xmo tengok tv9, maka aku dh bersedia dari awal, cerdik kan? Kahkahkahkah... Poyo!

Beria kan aku sampai rekod bagai.

Haaaa....aku mmg minat ngan minah cute nama Liyana Jasmay ni. Cuma tahap keminatan aku dh tak bape nk menonjol sangat sekarang, dulu kemain klu nampak minah cute ni kat tv, melompat2 bintang lah aku.

Pernah sekali aku ngan asben pegi kuantan, jalan2 kat Megamall, masa tu lum ade ECM, Liyana ade time tu, masa tu x ingat lak aku ade program ape, aku duk kat area2 blakang pentas. Asben aku duk cuit2 suh pegi je kat Liyana yang kat blakang pentas tu, tp aku malu. Ekekeke
Gamaknya, Liyana nampak laki aku duk cuit2 aku kan, makanya minah cute tu pun lambai kat aku suh pegi kat dia, ehehehe.... Owh! Green light.
So, aku lajuuuu pegi, suh laki aku amik gambar aku ngan dia.
Puas dah aku godek hard disk aku cari salinan gambar aku ngan Liyana, tapi takde. Dulu ade dalam account friendster, tp aku dh xleh masuk acc friendster aku, sayang sungguh, padahal kat friendster la aku bertemu jodoh ngan asben ku yang tercinta. Eh! eh! Off topic tetiba... ;-)

Jarang kan aku review klu aku tengok citer, sbb aku x pandai nk elaborate citer tu jadi pendek, kang aku review tak tido malam korang baca entry aku nanti.

Ok2, ckp panjang x guna, meh baca senarai pendek yang aku berjaya list tentang beberapa perkara yang aku rasa menarik and vice versa tentang citer tu. Mcam poyoooooo jeee. ;-p

1. Liyana aka zubaidah kena duk kolej, masa masuk bilik jumpe roommate, awal2 sembang dah kutuk2, agak keterlaluan jugak la bg aku, klu aku konfem dh nangis bila org kutuk aku macam tu, huhu.. Part tu agak tak x logik la.
Ayat ayah dia lepas antar zubaidah masuk kolej "sembahyang jangan tinggal, tudung jangan tanggal". Ayah yang sweeeeeet. ;-)
2. Poyo, 1st time masuk kelas terus jatuh cinta tiga segi. Zubaidah masuk kelas, ade sorang mamat pakai kopiah terus jatuh cinta kat zubaidah, senior nama aiman masuk kelas diaorang, zubaidah terus jatuh cinta kat aiman, classmate zubaidah iaitu juliana evans aka marissa masuk kelas terus aiman nganga2 mulut terpesona ngan marissa. Aku klu 1st time masuk kelas, sure tundukkk je, sedar2 dh langgar meja. Ehehehe
3. Hantu kak zubaidah balik rumah. Hahaha... Ayat tu salah sorang yang tweet-je aka tweet sbb sindir zubaidah yang angau kat aiman, pastu zubaidah gi post kat tweet-je dia, masa tu jakun x tahu yang dia x private kan acc tweet-je dia. Abis sume org baca.
4. Poster 'yang tertutup itu indah' mmg mabelessss. Cun babe! Pic zubaidah yang jd poster of the month kat notice board, sbb ade sorang senior buat projek fotografi utk minah yang bertudung ala2 kemelayuan sket. Terus ramai yg suka kat zubaidah.
5. Dlm masa 45 min aku tgok cite ni, Zubaidah dh ade 500 follower tweet- je dia tuh, aku dh 18 hari sign up, baru jeeee sebelah tgn ni ha. Hmmm...
6. Pastu minit ke 46 dh ade syarikat yg amik zubaidah jd model. Jasa si Kem aka kamariah, pasal poster yang cun tu lah. Tak pasal2 zubaidah terus jadi glamer, pakai tudung pun dh stylo, tapi cuteeeee....commel lah! Suka-suka-suka!
7. Hahaha, password twitter adalah ilovejustinbieber. Kuang3... Masa ni zubaidah cam jahat sket la, dia ugut sorang minah ni, kawan baik marissa, suh bagi username ngan password acc tweet-je dia kat zubaidah. Cara minah yang kena ugut tu bgtahu password dia tu yang aku tergelak, hahaha..


Tu je kot part yang aku rasa bes. Hak lain pun bes. Klu korang rasa menarik ngan review aku ni, boleh la korang tengok ye, boleh je donlod, aku ade jumpe link aritu, tp lupa nk salin, ala, korang gugel je, ape susah. Semua di hujung jari kaaann... Hehehe


Ok lah, selamat mendonlod dan selamat menonton. ;-)

Thanks for dropping in!;-)


- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, November 13, 2011

Peristiwa sedih berulang

Masih ingat dengan entry Pemergian Mu Sudah Ada Penggantinya? Entry aku post 31 May 2011, belum sampai pun 5 bulan. Kalau tak caya cuba korang kira sendiri. Iyeeeee.....percaya lah.

Kali ni aku terpaksa post lagi sekali entry yang hampir 99% peratus adalah sama dengan entry berkenaan.

Kejadian : Kacamata ku di patahkan oleh anak aku, Nabiha Aliya binti Shahrul Azlan.
Tarikh : 11.11.2011 ( what a nice date but sad story sob..sob..sob)
Masa : antara jam 2-3 petang
Lokasi : home sweet home, Taman Permint Permata.

Aliya tengah tido, dah lama dh dia tido sbenarnya, aku pun yg duk baring2 sebelah dia terasa seperti dijangkiti virus mengantuk, x sedar pun bilamasa aku tertido. Tetiba aku dengar, "acihhh". Aku cam mamai2, aku tgok aliya hulur spek kat aku. Itulah yang selalu dia buat kalau dia jumpe spek aku kt mana2, mmg dia bg aku utk aku simpan, dia xkan buat main sbb aku mesti marah dia klu dia main. So, aku amik je, lepas tu sambung tido balik.
Mungkin aliya anggap aku bagi dia main, sbb aku amik dan aku pegang je, aku x simpan. Aku memang x sedar bila dia amik balik spek tu dr tangan aku, sumpah mengantuk. Cuma aku dikejutkan dgan panggilan "miii..miii...", banyak kali okay, tp aku dengar cam sayup2 je, mata aku yang celik sipi2 ni tetiba jd terbelalak terus bila aku tengok kacamata aku dh jadi 2 bahagian, satu bahagian kat tangan kanan dan satu lagi kat tangan kiri aliya. Menjerittt aku time tu jugak, di sahut ngan tangisan Aliya, kuat giler okay!! Dia terkejut sebab aku menjerit kot.
Lepas tu aku terus kira hayat spek aku sejak dr tarikh aku beli. Oh! Sekali lagi macam nak menjerit, tp dalam hati je, kang pengsan terus anak aku nanti.

2 minit lepas tu asben call. Eh2! Mcam terdengar2 jeritan batin hatiku ini. Beria2 aku citer, ade sedikit tokok tambah la kat dalam citer, tp last2 bgtahu hak sebenar gak, sekali aku dpt ni " ha! tu ar, dok simpan molek".
Kadang2 harus kot tipu supaya x kena marah, kan kan? *ajaran sesat, jangan ikut*

Lepas tu, mungkin asben simpati ngan nada sedih yang dibuat2 tu, ehehehe... Lantas mengeluarkan surat arahan "esok gi buat hak baru".
Kalau ade depan mata pasti aku gomol2 salam tanda ucapan terima kasih. Ehehehe....







Bukti spek ku yang terbelah bagai pinang di belah 2 bersama dengan orang yang bertanggungjawab sepenuhnya ke atas pinang tersebut. Grrrrr....






Di kedai kacamata feveret aku. Lee Hin optical, sebelah kedai dia ni kedai Pang optical, adik beradik je 2 kedai ni. Klu stock xde kat kedai A boleh cari kat kedai B and vice versa. Eh! Terpromote pulak dah.






Tolong pilih lah tu konon, buat2 baik. Boleh caye ke ni dah insaf???






Yeay!! Spek mommy dah siap! Suka-suka-suka. ;-)


Kepada Aliya, lepas ni jangan sentuh spek mommy okay!

Kepada Daddy Aliya, big thanks, big hugs as well and not to forget big kisses *big kisses? ah! whatever* muah!muah!muah! Ehehehehe


Salam......



auto-published.


- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, November 11, 2011

Rezeki di KFC

Ade vendor yang baik hati berikan aku voucher kfc rm10 sebanyak 5 keping, so total rm50. Banyak tu...

Dan kebetulan sangat aku malas nk masak hari ni, siyes, malas gilerrrr.... Rugi aje ngan tarikh 11.11.11, tp x masak sumthing special, hahahaha.... Mcm la ade kaitan ngan hidup aku tarikh tu, bak kata seseorang, aku baca kat twitter 'it juz combination of number, nothing special'. Ehehehe
Lain orang lain la pandangannya. Respect others opinion. ;-)

Maka, aku, adik aku, aliya ngan anak sedara ku sorang memakan la lunch kitaorang kat kfc, siyes mcm org kebulur, kul 4 baru nk jumpe makanan.




Ini dia voucher 5 keping yg aku dpt free2 tu. Kasi tayang sahaja yeee. Ehehe...




Aliya ngan k.yong. Time ni kamcing ar, klu kat umah tokmi gaduh sokmo.




Haa... Ni nk start 'gomol' la ni, berebut nk air, saje aku bgtahu k.yong jgan bagi aliya minum, xmo ajar minum ais kecik2 ni, bahaya. Sbb tu duk kejar k.yong, si k.yong tu gigih sedut abis air dalam satu nafas. Hahahaha....

Masih lagi berbaki rm10. Nanti boleh makan free lagi. Hehehe.


Salam....



- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Kuala Berang,Malaysia

Semek sepet itu





She' growing faster than i expected. Lepas ni sekolah, universiti, kawen, dpt anak, aku jadi nenek. Oh my! InsyaAllah, jika aku masih lagi dipanjangkan usia.

Saje nk jot down gelagat terbaru aliya, lama dh x update pasal semek ni.
*eh2 baby menendang la pulak, jeles la tu mommy nk citer pasal kakak dia. Eheheh*

- aliya suka bangun lewat tau, klu aku nk gi keje, mmg kelam kabut la nk kejutkan dia pagi2. Klu dh ala2 nk celik tu, kemain panjang geliatnye, sampai berputar2 atas katil tu, ish2 menurun sape lah tu.

- dah pandai marah2. Kalau nk marah mesti angkat tangan mcm nk ikrar tu pastu pukul2 angin. Time nk gurau2 ngan dia, aku ckp "aliya, marah daddy.", terus dia buat gaya nk marah tu. Daddy pun ckap "ha! Molek ajar anak mende gitu".. Errk? Sape hk kena marah sebenarnya ni? :-(

- kalau aku sebut " one, two... " dia akan sambung " teeee". Good girl!

- peminat tegar iklan. Apa2 iklan sahaja, time tu korang rasuah ngan eksrim pun tak layan dah, mmg boo- layan la, klu di panggil dia buat derkk jeee. Mmg terpaku abis depan tv, klu ade lagu siap joget2 lagi.

- suka main2 luar umah, pantang aku sebut "mana kasut aliya", melilau cari kasut dia kat luar. Koleksi kasut aliya sangat banyak. Tapi yang murah2 sahaja, ekeke...

- sampai ke skrang x mkan buah, in fact she afraid of fruit, any kind of fruits, peliknya, sangat tahu itu adalah buah, kadang2 tgok aku pegang buah je, dia tenung dulu, lepas tu tarik muka takut, klu sua ke mulut dia mmg melalak laaa... Tak faham aku, pesen ape lah mcm tu.

- aliya dh boleh sebut few words lagi. Kalau dh sampai umah, mesti sebut "apaaa" which is 'sampai'. Kalau babai tangan kadang2 dia akan sebut "abaaa". Kalau marah "pee!!" which is 'apeee!!!'. Nak ckp 'ape ni!' tp x pandai, hehe..

- kalau xmo sesuatu, laju aje gelengnya, klu nak pun laju angguk2 mcm nk tercabut kepala aku tengok.

- new thing, dh pandai posing klu org nk amik gambo, itupun klu ade kerjasama la, posing free style, mana belajar pun x tahu, lawak pun ade semek ni. Hehe


Itu je lah hak aku ingat. Kalau boleh rakam setiap saat proses membesar semek ni kan bagus, tp ade ke kedai hak jual hard disk size infinity, hehehehe.... Memory ipad ni mana ckup. Ekekeke
Simpan dlam minda udah lah yee, nanti dh besar mommy citer balik kat Aliya. ;-)


Salam...




- Posted using BlogPress from my iPad



Location:Kuala Berang,Malaysia

Thursday, November 10, 2011

Tidak jakun lagi ;-)

Walaupun aku adalah kakitangan IT, namun tidak bermakna aku adalah kakitangan yang up to date ngan segala teknologi IT yang sentiasa berubah2 setiap 8 saat tu. Mana nak sempattt weeiihhh, kalau nk kejar semua mende, nk kena tahu semua mende, agak2 aku sendiri nk bernafas sedut oksigen pun x sempat. Kadang2 tak sempat nk khatam satu bab, dah kuar bab lain. Belajar sekerat2 ni mmg kurang berhasil la keberkesanannya. Contoh terdekat yang ade kaitan ngan aku dan korang2 juga, microsoft office. Klu ikutkan hak version 2003 pun aku x bape nak mahir, pastu kat ofis dh install hak 2007, bila order pc/laptop baru mari lagi paling latest hak 2010 lak. Mmg la xde beza mana pun, biasanya upgrade interface je, nak suh nampak lagi cun dan sofistikated! Kononnya laaaa.... Hehehe

Ape yang aku nk cuba sampaikan ialah tentang jakunnya aku ngan laman sosial 'twitter.com'. Mmg la dh lama tahu tp tak pernah nk amik tahu. *Macam la satu kesalahan klu tak amik tahu"... Hehehehe
So, sekarang aku dah ade acc twitter. Hahahahaha poyo je kan.
Orang lain dh berkurun ade, aku baru lah terhegeh2. Follower pun baru 4 kerat, ngeh ngeh ngeh
Orang yang mengajar aku mengenal erti Twitter adalah puan As. Terima kasih as kerana menjadikan sha daripada jakun kepada 1/2 jakun *masih belum expert guna twitter* . ngeh ngeh ngeh

My POV, kat twitter aku cam bebas nk 'meroyan', sukahati aku nk cakap ape, tp xde lah sampai tahap mencarut bagai kan. Tp sekarang kena tukar mode sopan santun sket, sbb teman sehidup semati pun dh sign-up twitter. hehehehe

So, sape2 hak ade twitter tu, meh2 aku follow. ;-)

Biasa lah aku ni, mende baru je excited kemain. Kang x sampai setengah bulan, password twitter pun dh x ingat, banyak sangat password nk kena ingat, start dari bukak laptop sampai la nk buat bill payment online. Macam2 password. 

Untuk security, password2 untuk urusan online yang melibatkan privacy, financial kena selalu tukar, xleh duk guna password yang sama, BAHAYA. Itu mmg ade dalam silibus masa belajar dulu. hehehe

Happy twittering yeeee... :-p



ihsan : google

Salam....


- Posted using BlogPress from my iPad


Wednesday, November 09, 2011

Ambush!

Macam ganazzz jee bunyi nye, padahal yang 'menyerang hendap' aku tu si kecik cenonet je pun. 

Hari Khamis adalah hari paling bahagia bagi kakitangan kerajaan di Terengganu sbb ofis hour hanya setakat jam 3.30 petang sahaja. Tapi kebetulan aku ade urgent matter berkaitan urusan kerja di pejabat, maka aku terpaksa menunda waktu kerja aku kepada pukul 4.00 ptg, itulah yang aku bgtahu asben bila tengok jam 3.25 ptg tu aku lum siapkan keje aku.

Bila hampir kul 4.00 tak siap jugak lagi, aku up lagi 30 min, tapi x siap jugak, aku up lagi 15min, punnnnn tak siap lagi. Laki aku ape lagi, mengajak teman seangkatan datang menyiasat keje ape la yang aku buat sampai duk tunda2 800 kali tuh. ekekeke

Bila dah bertambah 'audit staff' dalam bilik kecik ni, maka aku yang tenang buat keje tu jadi sedikit huru-hara. Makin bertambah2 lak masa jadinya.



Membuat panggilan hangit kepada YDP kottt...ekekekeke.... Sungguh minat dengan telefon talian tetap ni. Kalau dekat rumah tu, selalu sangat aku tengok ganggang terjuntai atas lantai, sah! memang keje semek ni.



Seronok nampak! YDP tambah elaun bulan ni keeee????



Kurang-asam-boi-jambu-batu betul si kecik ni. Kot yee pun nak audit keje aku, ape salahnya duduk je atas kerusi yang disediakan tu. 


Menyemak dan mengesahkan laporan audit pada hari itu. Abis buku keje aku di contengnya, kalau tak bagi kang melalak la, kang makin lambat lak aku boleh balik.



Hoverrrrrrrrrrr okay!!!! Tak puas hati 'hendap' dari depan, dari belakang pulakkkk.... Melampau sungguh staff audit ni. 


Bila dh siap keje, tengok2 jam dah dekat pukul 6. Haiiisshhhh.... dah rugi kat situ waktu bergurau-senda ngan 2 buah hati kesayangan aku tuh. Tapi bila tuntutan kerja yang diamanahkan dapat diselesaikan lagi la seronok  dapat bergurau senda dengan tenang di hujung minggu tanpa ada sebarang gangguan panggilan telefon dari ofis.
Oh! Nyaman. ;-)


Thanks for dropping in!;-)

auto-published.

Bertukar!

Ape yang bertukar ni??? 

Kakak aku duk perli2 aku asyik duk recycle bekas eskrim magnolia tu buat simpan ayam/itik/ikan/daging/udang/sotong dalam peti tu, pastu peti bersepah, kalau Aliya masuk pun aku sendiri tak perasan.
Tepuk dahi!!

Maka aku yang tercabar dengan kritikan2 tak bes tu *poyo*, maka aku pun menukarkan bekas2 eskrim magnolia tu kepada bekas yang lebih elok, ce teka, ce teka apekah? hehehehehe

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Tara!!!! Tupperware in the house!! hehehehe.... memasang niat tu pernah la, tp tak terlaksana, sbb aku rasa macam "ish! membazir la beli tupperware ni semata nk letak barang mentah sume tu".
Tapi skrang rungutan tu dah bertukar "eh, elok lagi ayam aku ni eh, walaupun dh dekat 8 minggu *over* dalam peti ais ni".... pastu laki pun puji, "kemas je bila susun2 dalam bekas tupperware ni".... Gituuueewww....ehehehehe


Abaikan model half-naked yang x berbayar tuh. Aku amik 2 set tupperware + 2 bekas yang dapat dengan harga 40++ sahaja jika membuat pembelian rm300 ke atas. Bersemangat tau!!

Sebelum pergi ke kedai tu, aku dah survey dalam catalog. So, buat masa ni, cukup la 2 set ni dulu. Nanti leh tambah pelan2. Sonok sbb dapat harga ahli, diskaun 20%. Bukan aku yang ahli, aku guna kad sepupu aku, dia mmg peminat tegar tupperware, kalau pegi umah dia, ade satu lemari (read gerobok) yang penuh ngan bekas2 tupperware yang belum pakai. Kadang2 sbb terlalu banyak, xde tempat nk letak, maka dia jadikan sebagai hadiah bila attend majlis kahwin.

Lepas ni mesti nk tengok catalog tupperware aje. ehehehehe....
Tapi pesanan untuk diri sendiri
"berbelanja biar lah berpada2, ukur baju di badan suami". ekekekekeke


Salam....



Thanks for dropping in!;-)


auto-published.

Jom sarap! ;-)


 Bekalan aku adalah nasi goreng merah dan telur mata. Ohhhh!!!! Mabeles... ;-)

Korang dh sarap?? :-p


Salam....

Thanks for dropping in!;-)


Gambar sekitar Aidiladha 1432H

Tarikh: 06/11/2011 (Ahad) bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1432H
Masa : Sekitar 10 pagi -12 tengahari
Lokasi : Tepi umah Moyang Aliya, Kampung Tebauk.
Peserta : Ahli keluarga belah mertua aku.

Dah tengah malam ni, malas nk karang panjang2, so kita hadap gambar je lah ye.



Ceria sungguh semek ini sehingga separuh hari tu sebelum selamat tido time orang duk lapah daging lembu korban. Tak berenggang ngan mak teh dia, satu2nya adik ipar perempuan aku.


Lembu yang bakal dikorban kan, sangat garang sampaikan sempat sondol pakcik tukang sembelih tu, hak pakai baju putih tu. Gerun aku time tu, sibaik xde ape2. Besar bagak lembu ni, satu bahagian boleh dapat 19kg++.


Time ni Aliya duk acah2 lembu tu, konon2 dia lagi garang dari lembu la. ekekeke

Masa ni la time lembu tu mengganas menyerang pakcik tukang sembelih tu, sbb tu reaksi aku macam tu. Aliya?? Pantang orang panggil suh tengok kamera, pantas aje senyum nye. Skrang pun ade style berposing sendiri, mana lah belajar sume tu sayang?


Hak ni pun ala2 nk menunjuk style dia bergambar, tp sbb duk atas makteh, pergerakan agak terhad. Tapi kelihatan gedik jugak la bila orang nk tangkap gambar dia.


Hak pakai baju merah tu bukan Norshahrul Idlan Talaha yee.. 
Tengok la lokasi laki aku kat mana, macam tu la selalu, memantau dari jauh. Pesen ape la, nk kata takut ke lembu, x kan la eh, ke takut ke pakcik sembelih tu? ekekekeke

Ooooo.... rupanya nk tunggu lembu tu tumbang baru nk gi rapat. Pandai la yeee, Daddy sape la nii...  ;-)


She is the attraction of the day. Sume duk melayan dia jeee.... Nenek yang duk potong2 daging pun, 'belemuih' ngan darah, bila nampak Aliya je mesti excited nak panggil2 suh datang kat nenek. Semek ni seronok la ramai duk melayan karenah dia tuh. Mommy ape lagi, amik kesempatan on 'cinta hati' laaa. Lalalalalala.... :-p


Haaa.... ini lah gaya Nabiha Aliya bila aku panggil nk amik gambar dia. Mana la dia dapat sume ni eh? Agaknya dari anak kakak aku kot, tp xde lak aku perasan anak kakak aku bergambar macam ni. Aliya...Aliya....


Tok teh melayan semek tu yang beria2 nk gi kat lembu nk kena sembelih tu. Tak takut langsung.



Dapat jugak Aliya pujuk tok teh bawak pegi tengok lembu lebih dekat. Badan dia di tolak2 kedepan nk turun, nak pegang lembu tu gamaknya. Haiiiih laaa....


Haaa...amik! Sampai nak terduduk dah bila nampak aku nk amik gambar dia. Kemain excited. Aku pun excited sama tengok Aliya hepi jeeee hari tu. ;-)


Nanti mommy ajar gaya baru la eh, ala2 retisss gituuu.... ekekeke


Sekian dahulu laporan sekitar hari berkenaan. Moga terhibur.*bajet glamerrrr* ekekekeke


Salam.....

Thanks for dropping in!;-)


auto-published.

Tuesday, November 08, 2011

Soffiya


 Pic adalah sumber dari google.

Oh tidak ku sangka begitu rupanya ending drama cinta yang aku duk hadap hari2. A bit disappointed me la sbb seboleh2 aku nk Ilyas ngan Soffi.
Kira pengarah ni tricky jugak la,sbb issue anak Fiona yang dikatakan bukan benih dari Ilyas akhirnya membuktikan bahawa Fiona ni sebenarnya xde la kejam giler kat Ilyas, tp bab dia duakan Ilyas tu tetap satu kesalahan besar.

Citer ni mmg hepi ending, tp tak terkesan sangat di hati ni sbb tak mengikut jalan citer hak aku nak. Ekekekekeke

Esok dah start drama air mata terbaru lak, Tentang Dhia. Of course la kena follow kaaan, adiputra ngan nora danish, aku minat korang okay!

Selamat menonton lah yeee bakal2 peminat citer melayu sekalian.;-)


Salam.....


Thanks for dropping in ;-)


- Posted using BlogPress from my iPad

Bukan Dapur Aku - at Steven's Coffee House

Aku ni jenis yang suka mengekor asben kalau dia pergi berkursus. Menyebok je kan. Eh! laki aku, suka hati aku la. ;-)

Kursus tu last month, bertempat di TSTC, Kemaman kalau tak silap. Menginap ni Awana Kijal Golf, Beach & Spa Resort untuk 2 malam, free babe, sape tak mahu kaaaannn??
Harus la menyambar peluang yang ada. Tapi cuaca sangat tidak mengizinkan, hujan di siang hari, so x leh nk bawak si sepet itu bermain2 di kolam renang. Maka berehat2, makan2, gaduh2, nangis2, nonton2 sahaja di dalam bilik semasa daddy Aliya masuk kelas.
Tapi sibaik la kelas Daddy x lama, kul 3 dah abis, maka masa untuk menghiburkan hati kami yang dah kebosanan ni berkurung lama.

Aku menyuarakan hasrat hati nk makan Stuffed Crab. Selalu ngat duk tengok orang upload pic makanan enak tu di facebook. Asben dh spot satu kedai ni kat Kemaman, *ong *uan. Tapi aku ni cam ala2 "hmmm...boleh ke eh makan situ?". Nampak? Aku dah rasa was2 kan, so better not to go la kan, tp sbb insist nk makan, tapi x tahu nk makan katne, aku suh asben tanya kawan dia yang duk kemaman. Asben call orang pertama Kak Teq (nama panggilan yang cute), awal2 dh bgtahu not recommended walaupun ramai je bangsa melayu makan kat situ, "tepuk dada tanya iman", since aku pun dh awal2 was2 kan, maka kak teq cadangkan Steven Coffee House, dengan yakin mengesahkan kedai tu HALAL. Maka kami pun menerima cadangan itu dengan hati yang terbuka (ayat xleh blah).

Berangkat lah kami ke sana. ;-)



Steven's Coffee House Chinese and Western Cuisine.

Kami adalah pelanggan pertama yang tiba, dalam kul 6.00 petang lebih kurang, sesuai sangat untuk dinner la kan. hehehehe... Lupa nk amik pic kedai tu, sbb Aliya tengah duk lena tido atas riba aku. Aku nak bergerak pun takut2 tau sbb takut Aliya tetiba terbangun. Sebolehnya aku nk je dia tido sampai kami siap makan walaupun aku tahu aku akan mengalami kekejangan pada lengan belah kiri aku ni. Kejam sungguh ibu, xmo ajak anak makan.

Niat 'jahat' aku tu bagaikan dibisik2 ke telinga Aliya. Pelan2 dia duk menggeliat, kemain aku pok-pok bontot dia suh tido lagi, tp jahat tetap di balas jahat. Hahahahaha...
Semek tu bangun serentak ngan hidangan kami sampai. Hahahahahadoiiii......

Kami order menu tomyam seafood, kailan ikan masin, stuffed crab, nasi goreng kampung (asben punya), nasi dan daging goreng halia (aku punya) dan steamed lobster. 2 mangga jus yang sangatttttt mabeles, original sungguh rasanya, macam makan buah pelam tp x cicah colek je. Ok, over.

Tapi aku x amik pun gambar2 menu hak lain, sbb rupanya korang dah kenal sangat kan. So, aku jamu mata korang ngan 2 hidangan yang aku mmg recommended sangat2 untuk di order jika korang menghadirkan diri di Steven ye.


Stuffed crab. Seketul RM8. Campuran isi ketam dan sayuran yang di cincang. Sedap lah. Memang sedap. Sangat sedap. Pasti sedap. Sila lah cuba yeee....



Pertama kali dalam hidup aku makan lobster. Waiter cadang suh amik steam instead of grilled. Yeah! sangat tidak mengecewakan. Sos super sedap!!! Dap ngat!
Asben bgtahu, kalau kat laut, lobster ni chef buat goreng kunyit je bila dh xde idea nk masak.
Giler membazir kannnnn????
Kalau 8 inggit sekilo xpe la. Harga lobster di atas adalah RM120. *juling*
Memandangkan aku cam jakun je di mata asben, maka hampir 3/4 daripada lobster tu asben pindahkan ke pinggan aku. Sedang elok sangat, mmg tangki perut membenarkan banyak portion of food masuk hari tu.
Buurrppp!!! Ah, lazat sungguh!


Alhamdulillah........


Abang, bila boleh datang lagi?? ngeh ngeh ngeh

Thanks for dropping in!;-)


Malang tidak berbau :-(

Kalau berbau, agak2 bau dia cane eh? ekekeke

Kisah sedih yang berlaku kepada aku semasa hari kejadian en asben hadiahkan aku 'cinta hati' tu.
Kelam kabut ngan semek sepet tu duk lari2 tidak setempat, asyik nak main naik turun escalator, sampaikan aku tak pasti masa bila jam tangan yg juga pemberian suami masa bufday aku yang ke-26 terjatuh/tercicir/dicuri/dirompak (over)/ diragut dan lain-lain yang sama maksud. Aku sayang, suka, minat sangat ngan jam tu. Tak pernah lekang dari tangan kiri aku ni, kadang2 tangan kanan jugak. Aku JARANG sangat bukak jam tu, boleh kata 24/7 duk melekat kat tangan ni, aku mmg suka tengok jam, kadang2 selang 5 saat sekali (melampau), tp itulah kenyataan, bila dh xde rasa mcam janggal sangat2.

Rasa bersalah kat asben x yah citer la, masa hilang tu aku x bgtahu terus, aku cari2 jugak dalam bilik tempat kami menginap tu, time dia xde kat bilik, abis sume tilam2 aku punggah letak bawah semata2 nk cari jam aku tu, Aliya pelik tengok mommy dah macam 'weng' time tu. Sayang jam tuuuuu!!!!
Siyes, ralat sangatttt. Ni kes sebab excited melampau sbb dapat 'cinta hati' kot. 

Bila dah give-up, mmg sah hilang time shopping kat east cost mall, aku sangat yakin! Maka beranikan diri bagitahu asben.
Well, asben aku mmg 'kewl' babe! 
"Padan la hilang pun, 3 tahun dah jam tu, ke nk jam lain pulok?"
See? See?
Sumpah aku xde niat macam tu pun walaupun aku tahu aku mmg dilahirkan materialistik. kuang kuang kuang.
Tapi xde lah saje2 hilangkan jam semata nk beli jam baru. Sumpah tidak!!! 

Mungkin betul la orang kata, teori yang selalu aku dengar, kalau kita terlampau takut, dalam kes aku ni, takut nk bgtahu asben jam aku hilang, pada hakikat sebenarnya di belah pihak asben aku xde ape2 pun, aku je yang syiok sendiri,terlebih takut, padahal asben rilek jeee... 
So, lepas ni kalau ade mende nk bgtahu asben ke, boss ke, mak mertua ke, korang kena get ready ngan perasaan takut yang melampau2, ala2 yang syiok sendiri tu, konfem manusia yang korang nk face tu sangat 'kewl'.... macam asben aku. ngeh ngeh ngeh

Maka, smalam, asbenku yang sangat pemurah itu bercadang nk bawak aku ke kedai jam kegemaran nye. Katanya, dari zaman dia sekolah lagi, kalau nk beli jam mmg kesitu lah, dan sebelum ni pun mmg aku selalu ikut dia ke kedai tu tiap kali dia nk beli,repair jam ke, tukar bateri ke, ptong tali jam ke, di situ lah tempatnya.
Agak old-skul, tp kira established la kan klu dh sampai skrang masih mampu bertahan. 


Di sini lah penempatannya, Jalan Banggol, area Kampung Cina. Bangunan dia mmg bangunan lama, walaupun dah nama Bandaraya Pesisir Air, bangunan2 kat Kampung Cina ni masih dikekalkan untuk tujuan menarik pelancong luar di samping mengekalkan ciri2 atau struktur bangunan lama dimasa awal penubuhannya.Konon2 kukuh la kan, sampai sekarang tak roboh. :p



Ini adalah pilihan asben, ku relakan pemilihan di buat olehnya, (konon baik hati dan masih rasa bersalah hehehe). Dan sangat menepati citarasa aku, SIMPLE. Tokei kedai tu suh aku amik yang ade berlian bagai, asben aku gelak,
"hak tu mak datin je pakai tokei".
So, klu bukan mak datin sila duduk diam. 
Mula2 asben pilih brand SEIKO, tp tak banyak choice, sbb tu beralih kepada BONIA. Mula2 asben cam refuse, sbb dia kata BONIA ni handbag maker, tp tokey kedai tu insist bgtahu, 
"mana ade, bonia buat jam dulu baru buat beg". 
Biasa la kan, kalau dah tokey jam bgatahu mcam tu, makan terkesan jugak lah di hati. Cuba tokey nasi minyak yang cakap macam tu, ade korang nk percaya??

Lepas dh nego2 harga sume, ptong tali jam sampai dh tinggal pendek sekentot (tak pasti vocab ape ni), maka asben pun sarung la kat tangan kiri bini dia ni, dah macam upaca pembatalan air sembahyang la pulak. ekekeke
Maka, sejurus selepas itu, mata ni x lepas2 tengok jam kat tangan ni. hahahahahaha (gedikkk)
Orang dh belikan, haruslah eksaited (read excited). Tapi sila berpada2 kerana malang tidak berbau!. ;-)


Abang, i love you! Muahhhh!!! ;-)

Salam...



Thanks for dropping in!;-)



 autopublished.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...