Datang angin rajin duk kat dapur, kalau datang angin sepoi2 malas, harammmm nak pijak dapur. Ala, rajin simple2 je, bukan buat nasi kawah pun, sekadar untuk makan 2,3 orang, jadi lah kan daripada xde. Sekurang2nya bakat terpendam aku ni berasah lah jugak. Sedapkan hati sendiri.
Laki aku kadang2 selalu gak la tanya soklan heran.
Tiap kali dia pegi keje, ade aje cite aku masak ini, masak itu.
Tapi bila dia ade kat umah, aku asyik tanya nk makan kat mana? Ehehehe...
Eh, ye ke? Tak perasan lak, mungkin sbb dah terbiasa kot. Ekekeke
Jom2 hadap 3 menu yang aku try baru ni. Resepi ni dapat dari kawan aku, As. Dia mmg queen of the kitchen, mmg suka masak, suka makan pun yeee. Ampunnn... Ehehehe
Ade lagi resepi lain aku amik dari dia, tp kita cuba hak senang semesek dulu, kata nya la. Korang pun dah selalu buat, aku rasa pernah buat gak, tp x pernah guna sos ikan, sbb x tahu. Hahahahaha
Rupanya sedappppppppp sangat bila guna sos ikan ni.
Kerabu udang dan kerabu daging. Resepi yang sama, cuma udang dan daging je yg aku tukar.
Meh2 aku bg resepi hak senang semesek tu ye. ;-)
Aku guna dalam suku kilo udang je.
Serai 3 batang, potong halus2.
Tomato satu biji, aku tak amik pun biji dia. Hehehe. Ptong kecik2.
Lada kecik (cili api) aku guna 3 je, sbb mmg hak pedas skali ni. Kalau korang rasa nk meletup mulut boleh lah tambah lagi. Pun potong nipis2.
Sos ikan secukup rasa, 3-4 sudu besar (anggaran).
Gula secukup rasa.
Perahan lemon/limau nipis. Aku guna lemon sbb limau nipis xde. Klu guna limau nipis lagi ummpphh rasanya. Hehehe
Udang/daging tu rebus dulu dan toskan.
Bahan2 lain masuk dalam satu bekas dan gaul sebati.
Lepas tu masukkan udang/daging dan gaul sebati lagi.
Lepas tu ngap la. Xyah makan ngan nasi, ratah je macam tuuu...
Tip: untuk rasa tu sampai ke usus kecik, ehehehe.... Kena makan udang,serai, tomato dan lebihan air perahan yang di gaul2 tu sekali. Makan udang/daging sahaja tak kaw ar, lagipun membazir la klu serai tu tak makan. Kan kan kan?
Tip elak membazir sebenarnya. ;-p
Hak ni tuan/puan dah biasa tengok kan. Ehehe.
Harini aku tetiba rajin nk buat, sbb bahan dia banyak lagi, bahan whipping cream tu pun berlambak lagi. Maka merajinkan diri buat pavlova.
Lagipun strawberry dalam peti ais simpan lama2 nanti x elok lak.
1st time buat dulu xde strawberry, so aku replace ngan anggur hitam.
Bila tukar ngan strawberry ni makin menarik lak pavlova ni, klu ade kiwi lagi bes kan. Sebiji pavlova tu aku bawak umah abah, sekelip mata, sekali harung je diaorang hadap. *kes angkat bakul sendirilah ni*.
Hahahaha..... Nasib lah yeeee.... ;-)
Hak ni tak yah bagi resepi lah yek, boleh gugel sendiri.
Malas nk taip, leceh gak guna ipad ni, asyik nk kena roba (read padam) sbb asyik typo jeee...
Ok lah, ngantuk dah ni, esok kena attend course kul 8 pagi.
So, selamat mencuba lah yeeee....
Salam...
Thanks for dropping in!;-)
- Posted using BlogPress from my iPad
hohoho. clutch Sya wat Pavlova..
ReplyDeletesiap ngan stoberi lagi tu..
alya kl ada strawberi ni, abes ke die je..
kek x mkan...
kak lely x pernah mkn lg, tgk sokmo dlm blog org duk review..
blh gop try rase kl org nk ator.. ;-p
Dok pakai clutch doh lening kak leily, auto mudoh ket. Hehe
ReplyDeleteKebetulan gi giant aritu, beli la, klu gi pasor sabtu sini, woh nyior belamok ar.
Pada sha, pavlova ni sedap atas whipp cream dia tu, pahtu buah2 hok atas tu. Kalau makan meringue dia saje mcam makan nekbat ar, tp hok versi manis.hehehe
wah.. dah rajin memasak gitu :-) su pun weken lepas dah kali ketiga buat pavlova, jamu adik beradik plak. tapi tak de la segebu sya punya.. nmpk macam mantap je. yg su punya byk whippg krim dari meringue dia.. hehe.. meringue dia tu klu bakar sokmo la spoil, tapi bila dah cover dgn whpg krim tu, tak nmpk la cacat cela nya.. hehe
ReplyDeleterajin ikut time. ehehe
ReplyDeletesue jangan lah tertipu ngan gambar tu, xde la gebu ngat pun, kali ni sha lebihkan tepung jagung sket, nampak mcam ade isi sket, tokmi aliya kata x macam gula2 kapas hak macam pavlova anggur aritu.
hehehe....
tergoda dgn kerabu itu
ReplyDeletetq for sharing :-)
terliur tgk strawberi..perghh! rajinnya masak yg spesel2..kita lately malas ke dapur..haihh
ReplyDeleteKak Lynn, sila tergoda yee.. Hihihi
ReplyDeleteSama2 kak lynn.
Fiza, strawberry tu masam dh sebenarnya, tp whipping cream tu la yg membantu bg mesrakan rasa msam dan manis tu. Gitueww....
Biasa je fiza, xde la spesel mana pun. Rajin pun ikut mood gak sebenarnya. Hihi
alamak...keli x mkn kerabu hihiih sotong pun x mkn hihi
ReplyDeletehubi kita sama la, beriya suh msk itu ini (walaupun tahu bini x suka masak)..pastu last² "xyah masak la.kita mkn kt luar"..melompat la keli :D
Ala k.eli ruginye x mkn kerabu. Dap ngat! ;-)
ReplyDeleteMkn luar mmg seronok, dapur x sepah, pinggan x yah basuh, peluh pun x keluar. Hak keluar duit la... Ekeke